Biztosan láttad már Jamie Oliver főzőműsorát, amikor friss fűszereket használ az elkészítendő ételeihez. Morzsolj néhány bazsalikomlevelet te is az ízletes pestóba, egy kis petrezselymet a gombás rizottóba, és ízesítsd a limonádét mentával – mindezt az ablakpárkányon vagy a polcokon lapuló fűszerkertedből.
A konyhában vagy az erkélyen is növeszthetsz fűszernövényeket, így egész évben friss fűszereket használhatsz a levesekhez, húsokhoz, szószokhoz vagy salátákhoz.
Csupán néhány cserépre és virágtartóra, virágföldre és fűszernövény-vetőmagra lesz szükséged, hogy kialakíts egy apró fűszerkertet a konyhaablakban vagy az erkély egyik sarkában.
A következő növényeket könnyen nevelheted otthon cserépben:
Zsálya
A zsálya tökéletes a húsok, szószok és saláták ízesítésére. Intenzív aromája kissé keserű, fűszeres, de ha túl sokat használsz belőle, könnyen elnyomhatsz vele más ízeket. Egy cserép zsálya számos étel ízesítéséhez elegendő.
A zsályának körülbelül 30 cm átmérőjű cserépre van szüksége lyukakkal. Szereti a vizet, azonban nem a túlzott mennyiséget. Napigényes, ezért elhelyezheted az ablakpárkányon is.
Metélőhagyma
A metélőhagyma minden konyhában kellemes meglepetés. Szórhatsz belőle joghurtalapú szószokba vagy puha omlettekbe, hogy igazán kiemeld a hagyma és a póréhagyma finom aromáját.
Ne feledkezz el róla, amikor le szeretnéd nyűgözni vendégeid egy látványos tálalással: használj fehér porcelán étkészletet és szórd meg a felszeletelt fűszernövénnyel vagy helyezz el teljes szálakat. A metélőhagyma gazdag A- és C-vitaminban, valamint kisebb mennyiségben megtalálható benne kalcium, magnézium, foszfor, kálium és egyéb ásványok és vitaminok is.
Válassz leeresztőnyílással rendelkező cserepet, amiben a növény regenerálódhat, amint levágod. Öntözd rendszeresen, és helyezd oda, ahol természetes fény éri legalább napi hat órában.
Menta
Ha szeretnél mentát nevelni otthonodban, készíts elő egy tágas kerámiacserepet, ami teret enged a hosszú gyökereinek és jobban megfogja a nedvességet egy műanyagnál. Mentát könnyebben tudsz palántából növeszteni, mint magokból.
Helyezd fény közelébe és öntözd rendszeresen, de ne túlzottan. Használd a cserepes menta végeit, hogy sűrű és gazdag növény legyen belőle.
Bazsalikom
Bazsalikomot nem nehéz termeszteni, habár ez a növény igényesebb a zsályánál vagy a metélőhagymánál. Csak akkor öntözd, amikor a cserépben száraz a föld teteje, és egy hónapban kétszer picit gereblyézd meg, hogy gyorsabban nőhessen. Használhatsz természetes eredetű “műtrágyát” is, hogy a növény megkapja a megfelelő tápanyagokat (szárított és feldarabolt tojás- vagy banánhéjat, szárított kávézaccot, amiket a növény aljához szórsz).
Számos bazsalikomot tudunk megkülönböztetni, amiket cserépbe helyezhetsz:
- A lila bazsalikom erős aromájú, nyersen használatos növény. Ideális nyers salátákhoz vagy főtt ételekre szórva.
- A görög bazsalikom gyorsan regenerálódik, ideális pestót tartalmazó receptekhez.
- Az édes bazsalikom valószínűleg a növény leggyakoribb előfordulása. Salátákban és főzéshez is használatos.
Rozmaring
Ahhoz, hogy rozmaringot cserépben termessz, szükséged lesz egy kis méretű tartóra lyukakkal, homokkal kevert virágföldre és egy világos helyre, ahol a közvetlen napfénytől védve van a növény. Nyáron öntözd kétnaponta, a hűvös hónapokban pedig heti egyszer, hiszen a rozmaring nem szereti túlzottan a vizet.
A növény nagyra nőhet, ezért készülj fel a cserép lecserélésére is. Használd fel rendszeresen a leveleit, és tárold a fagyasztóban vagy száraz borítékokban.
Kakukkfű
Azért, hogy minél tovább élvezhesd a cserepes kakukkfüvet, ültetés után egy hónappal helyezd át egy nagyobb tartóba, hogy legyen elég helye a gyökerének növekedni.
Tedd az erkélyre, hogy minél több fény érje. Csak akkor öntözd, amikor a virágföld felső része száraz. A kakukkfű finoman fűszeres aromája tökéletes a húsokhoz és káposztafélékhez.
Petrezselyem
A petrezselyemhez hosszú gyökerei miatt magas cserép szükséges. Árnyékosabb helyen helyezd el a konyhában, de a napfényt is jól bírja. Vízigényes növény, ezért öntözd gyakran, de ne túlzottan, és figyelj arra, hogy a virágföld ne száradjon.
Ha rendszeresen használsz petrezselymet a főzéshez és szeretnéd, hogy minél több álljon rendelkezésedre, termeszd őket több cserépben egyszerre.
Vedd figyelembe a fenti javaslatokat és gazdagítsd gasztronómiai tapasztalataid friss fűszerekkel, egyenesen a cserépből.