Ki ne vágyna egy vasárnapi villásreggelire felkelés után, nem túl korán, de nem is túl későn, barátokkal, egy kis pezsgővel és ínyenc fogásokkal körülvéve? Az egyetlen ember, aki talán hezitálna a kérdés megválaszolásakor, a vendéglátó. Ha szívesen rendeznél villásreggelit otthonodban, azonban aggódsz, hogy már napkelte előtt a konyhában kell majd sürögnöd-forognod, olvasd el cikkünket. Mutatjuk, hogyan tervezd meg álmaid villásreggelijét, hogyan terítsd meg az asztalt, és milyet ételekkel készülj.
Mi az a villásreggeli?
Az angol brunch (breakfast + lunch, azaz reggeli + ebéd) szót az angol Guy Beringer használta először egy, a Hunter’s Weeklyben publikált 1895-ös cikkében. Beringer írásában azt támogatta, hogy helyettesítsük a vasárnapi reggelit egy későbbi, meghittebb étkezéssel, amely a világ „előkelőbbé és gazdagabbá” tételére szolgál.
Rövidesen az írás megjelenése után, főképp Amerikában, kezdett felértékelődni az étkezés eme új koncepciója, amelyben a könnyebb reggeli ételeket az ebéd fogásaival kombinálták, valamint amely mellé immáron társadalmilag elfogadott volt az alkoholfogyasztás. A villásreggeli Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és tökéletes alkalomnak kínálkozik arra, hogy hétvégente értékes órákat töltsünk családunkkal vagy barátainkkal.
Mit szolgálj fel, és hogyan terítsd meg az asztalt?
Hagyományos fogások vagy svédasztal
Először azt kell végiggondolnod, hogy hagyományos fogásokat szolgálsz-e fel, vagy a svédasztalos, önkiszolgáló megoldás mellett döntesz. Ha csupán néhány barátodat hívtad meg, nem lesz nehéz dolgod a felszolgálással, ha azonban széleskörűbb eseményről van szó a kertben vagy nagy méretű étkezőben, válaszd a svédasztalos felállást.
A teríték
- A villásreggeli kötetlen esemény, így felejtsd el a kifinomult terítőket és porcelánedényeket. Teremts inkább természetes, jó hangulatú, nyugodt légkört, és bátran keverd a színeket és a mintákat. Nem előnyös egy túldíszített, túl elegáns asztal, annyira azonban figyelj az eleganciára, hogy nem közvetlenül a dobozból szolgálod fel az üdítőitalokat.
- Helyettesítheted a terítőt pamut, poliészter, bambusz vagy parafa tányéralátétekkel. Nem szegsz meg semmiféle illemszabályt azzal, ha műanyag vagy polikarbonát edényeket használsz, főleg, ha színes poharakat, tányérokat és tálakat választasz. Ha azonban a kerámia vagy a porcelán híve vagy, válassz néprajzi motívumokkal ellátott terítéket a narancssárga, türkiz vagy citromsárga színeiben, amelyek egyfajta lezser hangulatot kölcsönöznek az asztalnak.
- Megtakaríthatsz egy kis helyet az asztalon, ha többszintes tálakat helyezel el rajta. Ezek ideálisak pástétomokhoz, süteményekhez vagy gyümölcsökhöz. Sajtot és kenyeret helyezz fa vágódeszkákra, amelyeken vendégeid vághatnak belőlük maguknak.
- Tegyél egy vázát virágokkal az asztal közepére, tedd kényelmesebbé a székeket ülőpárnák segítségével, és készíts ki szalvétát a vendégeidnek. Ha kisebb villásreggelit rendezel, válassz pamutszalvétát, ha azonban több mint 10 személlyel tervezel, praktikusabbak a papírból készült darabok.
A fogások
- A menüt szintén a vendégek számának függvényében állítsd össze. A palacsinta például tökéletes villásreggeli-fogás, de garantáltan nem lesz kedved másfél óráig a konyhában roskadozni annak érdekében, hogy 10-20 emberre elegendőt csinálj belőlük.
- Főzési képességeidtől függően elkészíthetsz mindent otthon, de választhatsz élelmezési szolgáltatásokat is. A villásreggelin felszolgálhatsz harapnivalókat, péksüteményeket, omlettet, virslit, szendvicseket, tenger gyümölcseit, sajtot, salátát, gyümölcsöt és zöldséget és egy pár édességet, például palacsintát, süteményeket, tortát vagy fánkot is.
- A villásreggeli tartalmaz reggeli- és ebédfogásokat is. Kombináld őket ízlés szerint, és ügyelj arra, hogy mind fűszeres és édes, mind főtt és hideg ételek kerüljenek az asztalra.
- Ha valamit főznöd vagy sütnöd kell, tedd ezt meg előző este, hogy a vendégek érkezése előtt már csak fel kelljen majd melegítened. Próbáld megszervezni a munkafolyamatokat, hogy ne mindent reggel vagy az utolsó órában kelljen elintézned.
Az italok
A koktélok vagy a pezsgő jól illenek a villásreggelihez, azonban ne csak alkoholtartalmú italokat szolgálj fel:
- Kávé és tea mellett gondoskodhatsz tejalapú italokról, ivójoghurtról vagy gyümölcsléről is. Ha mindig is ki szeretted volna próbálni, itt a megfelelő alkalom egy puncsos tál elkészítésére – így nem neked kell vendéglátóként körbejárnod az asztalt, hiszen mindenki tud a tálból magának italt merni.
Ha észben tartod a fenti tippeket és időben előkészülsz, semmi sem akadályozhat meg abban, hogy felhőtlenül töltsd a vasárnapi villásreggelit családod vagy barátaid társaságában.