Már a 17. századi Európában szokás volt egy csésze gőzölgő kávé mellett beszélgetni. Az otthonok, amelyekben kávét szolgáltak fel, a szocializáció és különféle viták színhelyei voltak: az emberek összegyűltek és beszélgettek, a művészetektől a politikáig; a baráti csevegésektől az üzleti ügyekig.
A kávé kiállta az idő próbáját, és négy évszázaddal később még mindig jelen van összejöveteleken, városi találkozókon és az otthonainkban. A „Kérsz egy kávét?” kérdés minden kitűnő házigazda szájából elhangzik, általában mosollyal kísérve: a kávé felszolgálása olyan, mint egy történet elmesélése, mint egy időutazás a történelem különböző korszakaiba, és egyben lehetőség is arra, hogy az emberek nyitottabbak legyenek egymással szemben.
Ha ezt olvasod, az azt jelenti, hogy most rajtad a sor, hogy megkérdezd a vendégeidtől: „Kértek egy kávét?” Fontos, hogy tudd, hogy van néhány hagyományos illemszabály, amelyet be kell tartanod a kávé felszolgálásánál. Ha követed őket, az nemcsak figyelmes vendéglátóvá tesz majd, de meg is teremti a megfelelő légkört annak érdekében, hogy vendégeid a lehető leginkább otthon érezzék magukat. Íme tehát néhány dolog, amire figyelj, amikor kávét szolgálsz fel:
A vendégeid preferenciái
Amennyi típusú kávé, annyi preferencia – fontos, hogy észben tartsd barátaid vagy családod igényeit minden alkalommal, amikor átjönnek. Néhányan talán az eszpresszót részesítik előnyben, míg mások a kávégép habos-babos kávéit, megint mások pedig a filterkávét kedvelik. Érdemes már azelőtt körbekérdezned, hogy ki hogy szereti inni, mielőtt nekiállnál a kávékészítésnek. Ne feledd azt sem, hogy egy jó házigazda emlékszik vendégei preferenciáira, így ők a következő alkalommal még kényelmesebben érezhetik magukat nálad.
A dohányzóasztal előkészítése
Érdekes, hogy míg az angolban (és sok más nyelvben) kávéasztalnak (coffee table), magyarul dohányzóasztalnak nevezzük a nappali alacsony, meghitt, baráti beszélgetésekre kialakított bútordarabját. A dohányzóasztal továbbra is a nappali egyik legfontosabb bútora, így azt javasoljuk, hogy készítsd elő gondosan, mielőtt behoznád az italokat. Helyezd rá a tálcát kávéscsészékkel, poháralátétekkel és kávéskanalakkal, valamint tedd ide a díszes cukortartót, esetleg különböző típusú tejeket, tejszínt és édesítőt is. Ne feledd, hogy a kávéfelszolgálás szertartása kiváló szeszeket és egy kis szelet tortát vagy süteményt is magában foglal.
A megfelelő csészék, alátétek és edények kiválasztása
Alapvetően háromfajta kávéscsésze létezik, ez azonban függ az ital típusától, valamint az összejövetel formalitásától. Ha vendégeid eszpresszót szeretnének, kínáld azt kis csészékben. Egy családi ebédnél azonban érdemes a kávét vagy teát közepes méretű bögrékben felszolgálni. A nagy méretű bögrék kötetlen, bizalmas összejöveteleknél használhatóak, például reggelinél vagy közelebbi barátaid körében.
Ha a kávéfelszolgálás rítusát követve desszertet is felkínálsz, tudd, hogy ez esetben csakis kis méretű edények használata ajánlott. Három kiskanálra lesz szükséged: egyre a kávéhoz, egyre a cukorhoz, valamint egyre a desszerthez. Az illemszabályok szerint a kávéskanalat a poháralátétre, a csésze jobb oldalára ajánlott helyezni, a csésze füle pedig szintén a jobb oldalra kell, hogy álljon.
Ne tegyél cukrot a kávéba előre, hagyd, hogy vendégeid saját ízlésük szerint adjanak hozzá annyit, amennyit ők szeretnek.
Végül ülj le kényelmesen vendégeid mellé, élvezzétek együtt a kávé aromáját, tegyetek be egy kis zenét, és persze – a történelmi hagyományokat fenntartva – beszélgessetek, beszélgessetek és beszélgessetek.