A konyhai munkalap minden konyha meggyötört része. Mindent elvisel: hideg edényeket, forró fazekakat, éles késeket. Fontos, hogy ellenálljon a vágásoknak, foltoknak és a hőnek, valamint hogy harmonizáljon a konyha dekorációjával és költséghatékonyan tudd beszerezni.
Nyugodj meg, nem kell nagy elvárásokat támasztanod egy konyhai munkalappal szemben. Ez a szerepe, és ha jól választod ki, hibátlanul fogja betölteni hosszú éveken keresztül.
Hogyan kezdj bele a munkalap kiválasztásába úgy, hogy elégedett legyél a döntéseddel? A következő bekezdésekben megmutatjuk.
Mi a fontosabb? A funkció vagy a megjelenés?
Ahhoz, hogy tudd, mit kell keresned, tisztában kell lenned azzal, hogy mit szeretnél tenni. Ezért ha különféle ízletes ételeket szeretnél készíteni, és tudod, hogy sok időt töltenél zöldségek szeletelésével, a húsok klopfolásával vagy a forró tepsik mozgatásával, olyan pultra van szükséged, ami ellenáll a mechanikai ütéseknek, a víznek és hőnek is.
A vágódeszkák, alátétek és egyéb konyhai kellékek és kiegészítők használatánál minden szakács tudja, hogy történnek balesetek, miközben sietve szeretnél ebédet készíteni a családnak.
Ha alig használod a konyhát, és akkor is inkább egy gyors mikrózásra vagy hogy baráti összejöveteleket tarts, választhatsz olyan munkalapot, aminek inkább a külleme az erőssége, és nem a strapabírása.
Anyagtípusok hőálló konyhai munkalapokhoz
Ha eldöntötted, hogy hőálló darabot szeretnél, ami ellenáll a mechanikai ütéseknek, számos anyag közül választhatsz.
Gránit munkalap
A gránitból készült munkalapnak különleges hőálló képessége van és elegáns hangulatot kelt a konyhában. Strapabíró, viszont könnyen elveszíti ragyogását, és foltosodik, ha nem vigyázol rá.
Ha különleges megoldásokat és tisztítókat használsz hozzá és más természetes kövekhez is, sokáig fenn tudod tartani az újszerű megjelenést. A gránit felülete lyukacsos, ezért vízálló anyagokkal kell kezelned.
Kompozit munkalap
A kompozit különböző anyagok ötvözete (kvarcpor és természetes kő, amiket általában akrilsav vagy polimeráz tart össze). A kvarc kompozit munkalap (amiben a kvarc található meg nagyobb mennyiségben) kifinomult, és elegánssá teszi a konyhát.
Emellett ellenáll a vágásoknak és mechanikus ütéseknek, azonban a legfontosabb, hogy nem lyukacsos. Ezáltal higiénikusabb, mint a gránit, és nem igényel rendszeres ápolást.
Márvány munkalap
Bármennyire is vonzónak tűnik egy márvány munkalap, nagyon igényes. A márványon minden folt és a vízcseppek helye is meglátszik, mégis ideális minden konyhai tevékenységhez.
Rozsdamentes acél munkalap
Ez a típus ideális az ipari stílusban berendezett konyhákba, valamint hőálló is. Közvetlenül helyezhetsz forró edényeket a konyhapultra, azonban nem szeletelhetsz rajta vágódeszka nélkül. Könnyen tisztítható és közkedvelt a profi séfek körében.
Ha esztétikus munkalapot szeretnél, ami nem feltétlenül strapabíró, választhatsz fából vagy üvegből készült darabot is.
Fa munkalap
A keményfa nemesíti a hangulatot és barátságos megjelenést kölcsönöz. Egy fa munkalap vonzó kiegészítője a dekorációnak, de ne feledd, hogy nem lesz sokáig újszerű, főleg ha gyakran használod.
Munkafelületként egy fából készült pult strapabíró, azonban az erőteljes szeletelések eredménye gyorsan meglátszik rajta.
Üveg munkalap
Veszélyesnek hangozhat, hogy üvegből készült munkalapot válassz, azonban ezek a modellek biztonságos laminált üvegek, amik 10 mm-nél vastagabbak. Ez a munkalap ideális egy modern konyhába és kétségkívül a figyelem középpontjába kerül, hiszen különböző színekben és formákban szerezheted be.
Ha megfelelően vastag, hőálló és elég strapabíró a mechanikai erőkkel szemben. A legfontosabb hátrány, hogy az üvegből készült munkalap eltörhet és ki kell cserélned.
Konyhai munkalap választásánál vedd figyelembe a fenti információkat, és ne feledd, hogy a strapabírása és a kinézete is leginkább azon múlik, hogy hogyan ápolod. Használd bátran a forró ételekhez kitalált kellékeket, a vágódeszkákat és a különböző megoldásokat, hogy megfelelően ápold az igényes anyagokat. Ezáltal a konyhai társad sok-sok évig megőrzi újszerűségét és minőségét.