A rendezett konyha a sütés-főzés elengedhetetlen előfeltétele. A fűszereket és alapanyagokat pontosan kiválasztott helyre érdemes tenni, hogy gyorsan és könnyen megtaláld őket, amikor szükséged van rájuk. Így időt és energiát spórolhatsz főzés közben.
Ha okosan tárolod a fűszereket és alapanyagokat, akkor tovább maradnak frissek, és megőrzik eredeti aromájukat.
Hogyan tároljuk a fűszereket?
A fűszerek minden konyhában megtalálhatók, és nélkülözhetetlenek az ételek ízesítéséhez. Ezért érdemes odafigyelni és gondosan elrendezni őket a konyhában. A fűszerek a tárolásának többféle módja is lehetséges:
Fűszeres doboz
A fűszeres dobozok legyenek egyediek, különböző megjelenésűek, melyek jelzik az adott fűszer jellegét és származási helyét is: számos színválasztékban kaphatók. Bárhová helyezhetők a konyhában (pulton vagy szekrényen), a lényeg, hogy könnyen láthatóak legyenek.
Fűszertartók
Széles választékban kaphatók különféle komplett fűszertartók, amelyekben együtt tárolható az összes fűszer (ez különleges megjelenést adhat a konyhának). Előnyük, hogy kis helyet foglalnak és minden fűszer egy helyen van: bármit főzöl, mindig kéznél van, amire épp szükséged lehet.
Polcokra rakható fűszertartók
Készíthetsz egy speciális helyet a fűszerek számára. Egy rusztikus stílusú fali polc például teljesen megváltoztathatja a konyha hangulatát. Illeszkedik a romantikus, a skandináv és a vintage stílushoz egyaránt. Díszítheted kockás vagy virágmintás függönnyel a különleges hatás érdekében. Rendezz el több fűszeres dobozt, ezzel kialakítva egy saját kis fűszersarkot.
Egyéb alapanyagok elpakolása
Érdemes az alapanyagok elpakolásánál hosszú távra tervezni, hogy a konyhában mindig legyenek olyan összetevők, amelyeket a kedvenc ételeid készítéséhez használsz: ezzel időt és pénzt is spórolhatsz. De hogyan tarthatod ezeket mindig frissen?
Tésztafélék
A tésztafélék szárítva akár 2 évig is tárolhatók. Válassz fémdobozokat, melyek formája megfelel a tészta típusának. Lehetőleg zárható dobozokat vegyél, ha nem sikerül, akkor az eredeti csomagolásban tartsd a tésztákat.
Liszt
A liszt mindig legyen zárt dobozban, és ne tedd erős illatú fűszerek, élelmiszerek mellé. Megfelelően tárolva egy évig használható, hűtőszekrényben akár két évig is.
Rizs és cukor
Ezeket korlátlan ideig lehet tárolni minden nehézség nélkül. A rizsnek válassz zárható tartót vagy lenvászon zsákot. Ha óvod a nedvességtől és a fénytől, akkor hosszan megőrzik ízüket.
Pékáru
A pékárut dobozban vagy papírzacskóban tárold, hogy ne szívja magába a nedvességet. Szobahőmérsékleten tartsd, ne hűtőben. Érdemes egy szép kialakítású kenyértartót választani hozzá: szerencsére széles választékban kaphatók minőségi darabok.
Válassz a számos tárolási módszer közül, és tanuld meg, hogy miként lehet hatékonyan megőrizni a fűszerek és ételek frissességét. Ezenkívül azt tanácsoljuk, hogy válassz esztétikus és ízléses tárolókat.